Gawial gangesowy (Gavialis…

Gawial gangesowy (Gavialis gangeticus) – gatunek krokodyla niegdyś występujący w Indiach, Pakistanie i Nepalu, żyjący w rzekach Ganges, Brahmaputra, Indus i ich większych dopływach. Obecnie jest już wymarły w rzece Indus i większej części Brahmaputry, jego zasięg występowania to 2% jego dawnego zasięgu. Osiąga zwykle 3,5-4,5 metra długości i 159-250 kilogramów masy ciała. Największy znany osobnik mierzył 7 metrów i ważył około 977 kilogramów. Dorosłe osobniki żywią się rybami i małymi skorupiakami. Młode zjadają owady, kijanki, małe ryby i żaby. Spędza dużo więcej czasu w wodzie od innych krokodyli. Nie potrafi się poruszać na lądzie w sposób charakterystyczny dla gatunków z jego rzędu, zamiast tego jego ruchy przypominają bardziej ślizganie się. Żyje w grupach złożonych z samca i kilku samic. Podczas okresu godowego gawiale kopią dziury o głębokości wynoszącej 50-60 centymetrów. Składają w nich 20-95 jaj. Gawiale składają największe jaja ze wszystkich obecnie żyjących krokodyli, ważą one około 160 gramów. Młode po wykluciu mierzą 37 centymetrów długości. Dojrzałość płciową osiągają po 13 latach życia.
W latach 40. XX wieku wielkość populacji gawiala gangesowego wynosiła 5000-10000 osobników, w 1976 już jedynie 200. Obecnie na świecie żyje od 200 do 300 dorosłych gawiali. Jest to gatunek krytycznie zagrożony. W przeszłości osobniki przekraczające 6 metrów długości nie były rzadkością. Na dzień dzisiejszy naukowcy nie znają żadnego żyjącego okazu o takiej długości.
Do pliocenu rodzina gawialowatych była bardzo zróżnicowana i należało do niej wiele gatunków. Występowały wtedy w prawie całej Azji i Ameryce. Jeden gatunek (Rhamphosuchus crassidens) mógł mierzyć nawet 12 metrów długości.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#ciekawostki #natura #zwierzeta #gady #gruparatowaniapoziomu