Góralek przylądkowy (Procavia…

Góralek przylądkowy (Procavia capensis) – gatunek ssaka występujący w Afryce i na Półwyspie Arabskim. Osiąga 40-60 centymetrów długości i 4 kilogramy masy ciała. Żyją i żerują w grupach złożonych z nawet 26 osobników. Grupy te składają się z pomniejszych, rodzinnych stad. Zaobserwowano osobniki, które pełniły rolę wartowników. Wchodziły one na wyższe punkty terenu i alarmowały grupę, gdy pojawiało się niebezpieczeństwo. Żywi się trawami, ziołami, młodymi pędami, owocami, larwami i owadami. Góralki przylądkowe spędzają większość czasu wygrzewając się na słońcu i wypoczywając w grupach. Co ciekawe, nie są w pełni stałocieplne. Są aktywne w dzień. Ciąża u tego gatunku trwa około 7 miesięcy. Zwykle z ciąży rodzą się 2-3 młode. Młode opuszczają rodzinną grupę po 16-30 miesiącach życia. Zwierzęta te często padają ofiarą lampartów, likaonów, szakali, drapieżnych ptaków i pytonów. Średnia długość ich życia to 10 lat na wolności i około 7 w niewoli.
Góralki potrafią zwiększyć swoją masę o nawet 75% podczas pory suchej.
Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych klasyfikuje go jako gatunek najmniejszej troski. Na niektórych terenach góralki są uważane za szkodniki. Najbliżsi żyjący krewni tego rodzaju to słonie i manaty.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#ciekawostki #natura #zwierzeta #gruparatowaniapoziomu