Karakara czarna (Daptrius…

Karakara czarna (Daptrius ater) – gatunek ptaka występujący w Wenezueli, Boliwii, Brazylii, Kolumbii, Ekwadorze, Gujanie, Gujanie Francuskiej, Surinamie i Peru. Żyje w pobliżu rzek, przesiaduje na ziemi i gałęziach, często w niewielkich grupach (2-5 osobników). Osiąga 47 centymetrów długości ciała, 100 centymetrów rozpiętości skrzydeł i 445 gramów masy ciała. Żywi się pisklętami, mniejszymi ptakami i ssakami, żabami, gadami, bezkręgowcami, małymi rybami, a także owocami i padliną. Interakcje tych ptaków z tapirami i kapibarami są mutualistyczne – karakary pożerają pasożyty zewnętrzne żerujące na tych ssakach. Zaobserwowano tapiry, które dźwiękiem przywoływały do siebie karakary, a następnie kładły się i leżały spokojnie do czasu oczyszczenia z pasożytów. Gniazda budują w koronach drzew, składają w nich 2-3 jaja.
Obecnie ptak ten jest sklasyfikowany jako gatunek najmniejszej troski. Wielkość populacji szacuje się na 1000-10000 osobników.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#ciekawostki #natura #zwierzeta #ptaki #gruparatowaniapoziomu