Kośnik czubaty (Opisthocomus…

Kośnik czubaty (Opisthocomus hoazin) – gatunek ptaka występujący w dorzeczu Amazonki i Orinoko. Żyje na bagnach, zarośniętych brzegach rzek i obrzeżach jezior. Jest jedynym obecnie żyjącym przedstawicielem rodziny i rzędu hoacynów (odpowiednio Opisthocomidae i Opisthocomiformes). Osiąga 65 centymetrów długości i 900 gramów masy ciała. Żywi się liśćmi, kwiatami i owocami. Jego metoda trawienia posiłków jest unikalna (jeśli chodzi o ptaki), pokarm jest rozkładany w części przełyku zwanej wolem dzięki fermentacji bakteryjnej. Kośniki gniazdują podczas pory deszczowej. Budują gniazda na zwisających nad wodą gałęziach drzew. Sam proces gniazdowania odbywa się w niewielkich koloniach (do 28 osobników) lub w grupach rodzinnych. Hoacyny (inna nazwa kośnika) stosują gniazdowanie kooperatywne – potomstwem opiekuje się cała grupa, a nie tylko rodzice. Ptaki te razem budują gniazda, zwykle w tym procesie bierze udział od 2 do 6 osobników. Samice składają do 3 jaj, często kilka samic składa jaja w jednym gnieździe. Jaja wysiadywane są przez 28-32 dni. Młode spędzają w gnieździe 2-3 tygodnie, w razie zagrożenia zeskakują z gniazda do wody. Są one karmione przetrawionymi liśćmi przez pierwsze 2 miesiące życia. Średnia długość życia hoacynów wynosi 8 lat.
Obecnie kośnik czubaty jest sklasyfikowany jako gatunek najmniejszej troski, jednak jego populacja stale się zmniejsza.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#ciekawostki #natura #zwierzeta #ptaki #gruparatowaniapoziomu