Kuskusiec niedźwiedzi…

Kuskusiec niedźwiedzi (Ailurops ursinus) – gatunek ssaka (torbacza) występujący w Indonezji, dokładniej na wyspie Celebes i mniejszych okolicznych wyspach. Osiąga 1,2 metra długości i 7 kilogramów masy ciała. Prowadzi nadrzewny, dzienny tryb życia. Żyje w parach lub grupach złożonych z 3-4 osobników. Żywi się głównie liśćmi (głównie młodymi), zjada także kwiaty i niedojrzałe owoce. Większą część dnia spędza odpoczywając w koronach drzew i trawiąc swój wcześniejszy posiłek. Ze względu na to, że gatunek jest słabo poznany, nie wiadomo wiele o rozmnażaniu. Prawdopodobnie samice rodzą 1-2 razy w roku, zwykle rodzi się jedno lub dwa młode.
W ogrodach zoologicznych znajduje się jedynie 13 kuskuśców niedźwiedzich. Po raz pierwszy gatunek ten udało się rozmnożyć w niewoli w marcu tego roku, na świat we wrocławskim zoo przyszedł jeden samiec.
Kuskusiec jest sklasyfikowany jako gatunek narażony na wyginięcie. Główne zagrożenia dla tego gatunku to utrata siedlisk, polowania i kłusownictwo. Pomimo tego, że zwierzę objęte jest ochroną, jego mięso można łatwo znaleźć w indonezyjskich restauracjach i na targach.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#ciekawostki #natura #zwierzeta #gruparatowaniapoziomu