Nosacz sundajski (nasalis…

Nosacz sundajski (nasalis larvatus) – gatunek małpy występujący na Borneo. Żyje w przybrzeżnych lasach namorzynowych i w lasach deszczowych wzdłuż rzek. Samce są większe od samic, dorastają do 76 centymetrów długości ciała i 22,5 kilogramów wagi. Nos u starych samców może osiągać nawet 10 centymetrów długości. Nosacze są aktywne w dzień, prowadzą nadrzewny tryb życia. Żyją w grupach złożonych z jednego dorosłego samca, kilku samic oraz ich potomstwa. Grupy te składają się zwykle z 3-12 małp. Zmiana samca w grupie przeważnie przebiega bez przejawów agresji. Czasami powstają także grupy złożone z samych samców, zwykle z osobników, które dopiero dorosły i opuściły rodzinną grupę. Niektóre męskie osobniki żyją samotnie. Nosacze żywią się owocami i liśćmi, rzadziej kwiatami, nasionami i owadami. Preferują niedojrzałe owoce i młode liście. Owoce są głównym składnikiem ich diety od stycznia do maja, natomiast liście – od czerwca do grudnia.
Nosacze są gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Ich populacja zmniejszyła się o ponad 50% przez ostanie 40 lat. Głównymi czynnikami, które przyczyniają się do spadku liczebności tych małp są utrata obszarów występowania, które są zamieniane w plantacje palm olejowych oraz liczne polowania.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#zwierzeta #natura #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #nosaczsundajski